Jonge planten

Het meten en beoordelen van de gewenste eigenschappen van jonge plantjes (onder invloed van hun omgeving) werd vroeger gedaan met het blote oog. Tegenwoordig wordt deze beoordeling grotendeels gedaan door camera's, door middel van digitaal fenotyperen

Fenotypering met de camera

Aris heeft verschillende cameratoepassingen voor onderzoek naar nieuwe, betere plantensoorten en plantenrassen. Afhankelijk van het doel van uw onderzoek meten en beoordelen we de gewenste eigenschappen en de omgevingsinvloeden van het jonge (kiem)plantje (= fenotypering).

Wat wilt u bereiken?

Het fenotype van de (kiem)plant is de waarneembare eigenschap van die plant, onder invloed van diens omgeving. Afhankelijk van de relevante fenotypes wordt er een vision-oplossing op maat gemaakt, vaak met gebruik van bewezen technieken die ook in het sorteren van planten, groenten en fruit gebruikt worden.

Vorm- en kleurkenmerken meten

Een RGB-camera is zeer geschikt om vorm- en kleurkenmerken van het jonge plantje te meten. Door middel van slimme belichting en een speciale multispectrale cameracombinatie, waarbij we gebruik maken van 'chlorofyl fluorescentie'-opnames, kunnen we plant en achtergrond automatisch scheiden, onafhankelijk van de plantkleur.

Symmetrie van de plant meten

We kunnen deze opnamen maken terwijl de jonge plant draait (roteert). Het benodigd aantal aanzichten per rotatie is daarbij programmeerbaar. Daarmee kunnen de opnamen aangepast worden op de vorm van de plant.

Fenotype bepalen

Wanneer het fenotype van de jonge plant niet of onvoldoende met een kleurcamera te bepalen is, kan een multispectrale of hyperspectrale camera worden toegepast.

Het succes van een vision-oplossing wordt niet alleen door de apparatuur bepaald maar ook voor een zeer groot deel door de applicatiesoftware.

Wat is de fenotyperingscapaciteit?

De fenotyperingscapaciteit van het camerasysteem wordt bepaald door de grootte van de plant, het aantal te evalueren eigenschappen en de gewenste nauwkeurigheid. 

Omdat Aris veel ervaring heeft in productiesystemen in kwekerijen zijn we gewend om hoge doorvoersnelheden te halen. Dit maakt dat we kunnen spreken van 'high throughput phenotyping'. Denk aan snelheden tot 20.000 planten per uur voor kleine (kiem)plantjes tot 300 planten per uur voor volgroeide maïsplanten.

Duurzamere gewassen met fenotypering

Extreme droogte, extreme hitte, overstromingen, gewasziekten- en plagen, explosieve wereldbevolkingsgroei... De veranderingen in klimaat, omgeving, populatie en behoeften hebben een steeds grotere invloed op onze voedselproductie. Om voedselschaarste in de toekomst te voorkomen, zijn plantonderzoekers, gewasveredelaars en voedselproducenten continu bezig om betere, duurzamere en klimaatbestendigere gewassoorten te ontwikkelen. Naast het verkrijgen van hogere opbrengsten, wordt voedselverspilling en uitval van voedsel gereduceerd.

Steeds intelligentere visionsoftware en duurzamere vision & robotica productiesystemen zijn voor de plantonderzoeker, teler en kweker straks niet meer weg te denken. Met onze camerasystemen selecteren en kruisen zij planten met de beste erfelijke eigenschappen om nieuwe, sterkere rassen en soorten te kweken.

Waarom Aris Vision System?

Aris werkt samen met partijen die zowel de mechanica in uw transportlijn (draaimechaniek, bandjes etc.) en de logistiek, alsook de Experiment Management software (om de logistiek aan te sturen) kunnen leveren.

Daarnaast beschikt Aris over deskundige specialisten die in staat zijn met de specialisten van uw bedrijf te communiceren en die uw klantwensen omzetten in een werkend vision & robotica systeem.

We geven graag referenties van (agrifood-)bedrijven die voor ons hebben gekozen. Neem daarvoor contact op met Aris.

Service & support

Aris is een betrouwbare partner, die wereldwijd een naam heeft opgebouwd in de agrifood-sector. Nadat ons systeem is opgeleverd kunt u vertrouwen op onze service & support.

We leveren maatwerk voor elke klant, maar wij laten u niet spartelen in het diepe. Ook al is het systeem eenmaal ontwikkeld, geleverd en geïnstalleerd, wij laten u pas los als u het systeem eigen bent.

Meer over onze service & support vindt u hier.

Betrouwbaarheid
Snelheid
Nauwkeurigheid

Wilt u meer informatie over onze fenotyperingssystemen voor voedselgewassen?

Wij helpen u graag met het vinden van de juiste oplossing. Wij streven ernaar binnen twee werkdagen te reageren op uw verzoek.

Wilt u liever persoonlijk contact?

U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 17.00 uur.

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

+31 (0)40 212 74 66
info@arisbv.nl

Esp 300
5633 AE Eindhoven
The Netherlands

Route via Google Maps